Franța investește 130 de milioane de euro pentru curățarea plantațiilor de viță de vie
Franța va aloca 130 de milioane de euro pentru defrișarea unor suprafețe de viță de vie, în încercarea de a reduce supraproducția de vin într-o perioadă marcată de scăderea consumului și de efectele schimbărilor climatice. Această măsură, anunțată de Ministerul Agriculturii, are ca scop stabilizarea pieței și sprijinirea unui sector viticol aflat sub presiune.
Ministerul francez al Agriculturii a anunțat că va acorda industriei viticole un sprijin suplimentar în valoare de 130 de milioane de euro pentru lucrări de defrișare a plantațiilor de viță de vie, care să prevină o producție excedentară. De asemenea, ministerul va solicita Uniunii Europene să contribuie la aceste măsuri.
„Sectorul suferă de pe urma deteriorării situației, influențată de efectele schimbărilor climatice, care au afectat în mod repetat recoltele timp de mai mulți ani, continua scădere a consumului de vin, în special de vinuri roșii, precum și de tensiunile geopolitice majore”, a informat Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă.
Franța, unul dintre cei mai mari producători mondiali de vin, a subvenționat defrișarea plantațiilor de viță de vie pentru a contracara supraproducția, în contextul scăderii consumului de vin. Această abordare a fost criticată de unii viticultori care susțin că astfel zonele din sudul țării devin mai vulnerabile la incendiile de vegetație.
În luna septembrie, Ministerul Agriculturii de la Paris a estimat că producția de vin a Franței va crește în acest an cu 3% comparativ cu cea de anul trecut, care a fost afectată de condițiile meteo nefavorabile, dar va fi cu 13% mai mică decât media multianuală, din cauza secetei din luna august și a reducerii suprafețelor cultivate cu viță de vie în unele regiuni viticole importante.
„Acest nou, și foarte semnificativ efort financiar, în pofida unui context bugetar foarte dificil și condiționat de adoptarea surselor de finanțare, demonstrează hotărârea guvernului de a salva industria noastră viticolă pe termen lung și a-i permite să își revină”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard.
