Secretele tăierii cepei fără lacrimi
Cum putem tăia ceapa fără a plânge? Aceasta este o întrebare la care gospodinele caută răspunsuri de secole. Cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite au adus lămuriri în acest sens. Conform studiilor efectuate, lacrimile pe care le vărsăm atunci când tăiem ceapa sunt cauzate de un compus chimic eliberat în aer în timpul procesului de tăiere.
Experimentele au arătat că utilizarea unui cuțit cu lamă ascuțită și tăierea cepei cu mișcări blânde și mai lente pot reduce cantitatea de vapori eliberați, menținându-se astfel sub nivelul ochilor. Această tehnică ajută la prevenirea lăcrimării, menținând ochii uscați și suprafețele din bucătărie mai sigure.
De asemenea, cercetătorii subliniază că populara metodă de a răci ceapa la frigider pentru a evita lăcrimarea este, de fapt, un mit. Aceasta poate avea efectul opus, făcând ca persoana să plângă chiar mai mult în timpul tăierii.
