Avertisment pentru sportivii norvegieni care concurează în China
Atleţii norvegieni care vor participa la competiţii în China au fost sfătuiţi să evite consumul de carne pe durata şederii în această ţară, din cauza riscului de a obţine un rezultat pozitiv la testele antidoping. Organismul Olympiatoppen, parte a Comitetului Olimpic şi Paralimpic Norvegian, a emis acest avertisment, subliniind că ingestia neintenţionată de substanţe interzise ar putea surveni prin consumul de carne.
Campionatele Mondiale de ştafete din 2025 sunt programate pentru începutul lunii mai pe Stadionul Olimpic Guangdong din Guangzhou, iar o etapă a circuitului Diamond League se va desfăşura la Shanghai pe 3 mai, cu participarea mai multor atleţi din Norvegia.
Conform Olympiatoppen, studiile au arătat că sportivii au ingerat clenbuterol, un stimulant interzis, din carne consumată în China, unde unele animale sunt hrănite cu hormoni pentru a accelera creşterea. „Dacă o masă pe bază de carne este consumată înainte de un test antidoping, sportivul poate fi testat pozitiv”, se arată în comunicatul emis.
Atleta norvegiană Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală din acest an, a confirmat că va respecta recomandările. „Mie îmi place carnea, este indicată pentru organism atunci când faci performanţă. Dar trebuie să asculţi profesioniştii şi să ai încredere în ei”, a declarat aceasta.
Coechipiera sa, Josefine Tomine Eriksen, a menţionat că va lua în serios sfatul de a evita carnea. „Nu vreau să devin vegetariană, ai nevoie de ceva proteine, aşa că o să aduc nişte batoane proteice din Norvegia. Poate şi un pic de carne de vită”, a adăugat ea.
În plus, Olympiatoppen a subliniat importanţa igienei alimentare, recomandând sportivilor să consume mese doar în restaurante de înaltă calitate în timpul şederii în China.
