Consiliul Concurenței supraveghează sectorul ouălor
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că autoritatea monitorizează atent piața ouălor, în contextul în care unele magazine se confruntă cu lipsa acestora, deoarece producătorii aleg să le exporte la prețuri mai mari. Chirițoiu a amintit că, în trecut, producătorii au fost sancționați pentru înțelegeri care aveau ca scop creșterea prețurilor.
„Am mai avut acum câțiva ani, când a fost o problemă legată de Olanda și de Germania, a fost o penurie la nivel european și atunci au fost exportate din România pe acele piețe și prețurile au crescut. Da, e o piață europeană, dacă cresc prețurile în restul Europei, o să crească și la noi. Noi atunci am monitorizat situația, să nu avem creșteri speculative de preț. La vremea respectivă am aplicat amenzi pentru că am constat, am avut dovezi că producătorii de ouă au crescut prețurile comunicând și coordonându-se între ei. Eu sper că ei și-au învățat lecția și nu vor mai face așa ceva. Vom monitoriza situația cu atenție”, a spus Chirițoiu.
Chirițoiu a subliniat că este un aspect pozitiv că România exportă ouă, întrucât de obicei se discută despre importurile mari de alimente. Aproximativ 40% din producția internă de ouă ajunge în țări precum Germania sau Franța, care au fost afectate semnificativ de gripa aviară, iar unii producători exportă chiar și în Statele Unite. În 2024, România a exportat 33.000 de tone de ouă, iar în primele opt luni ale acestui an cifra a depășit 35.000 de tone.
În ultimul deceniu, piața ouălor din România s-a dezvoltat exponențial, iar exporturile au crescut de peste cinci ori, principalele piețe europene fiind Italia și Germania. În România, prețul de producție pentru un ou este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, la aproximativ 0,60 lei la poarta fermei, ajungând în magazine la un leu, în timp ce oul bio costă puțin mai mult.
Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Păsări, a menționat că în prezent există mai puține ouă pe piață din cauza schimbării populațiilor de găini care fac ouă. „Avem un gol de vreo 7 săptămâni, dar deocamdată nu cred că este atât de tragic”, a afirmat el. Stafie a adăugat că fermierii au practicat prețuri mici, care abia le acopereau cheltuielile, și consideră că au acum oportunitatea să vândă la prețuri mai mari în străinătate.
„Nu cred că vom avea o criză a oului în următoarea perioadă, mai ales că intrăm în post și nu se mai consumă ouă. Trebuie să ținem cont și de acest lucru, iar după aceea vin sărbătorile de Crăciun, când toată lumea consumă porc”, a concluzionat Stafie.
