Focarul de pestă porcină din Năvodari a fost curățat!
Focarul de pestă porcină de la exploatația din Năvodari a fost igienizat de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța. Proprietarul exploatației a fost sancționat de inspectorii DSVSA Constanța.
Este pentru a doua oară când în exploatația din Năvodari apar cazuri de pestă porcină. În urma acțiunii de igienizare, dintr-un total de 25 de porci, 5 au fost găsiți morți, iar 20 au fost neutralizați.
Proprietarul gospodăriei a primit o amendă în valoare de 6.000 lei, conform HG 1214/2009, art. 9, alin (1), lit. b, pentru nepăstrarea cadavrelor animalelor moarte sau tăiate și pentru consumul sau înstrăinarea cărnii și produselor provenite de la aceste animale.
Precizări ale DSVSA Constanța
Reprezentanții DSVSA Constanța subliniază importanța notificării oricărei suspiciuni de boală către medicul veterinar sau autoritățile locale, în vederea diminuării riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție.
Achiziția de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare, reprezintă un risc major de extindere a pestei porcine africane, iar proprietarii de animale pot fi sancționați contravențional, ceea ce duce la neacordarea despăgubirilor cuvenite în cazul apariției bolii.
Primăria locală poate emite dispoziții de înștiințare și informare a cetățenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii. De asemenea, se interzic aglomerările de animale din toate speciile și târgurile de animale.
Aruncarea cadavrelor pe domeniul public contribuie la menținerea și diseminarea bolii, la prelungirea restricțiilor sanitare veterinare și la distrugerea sectorului de creștere a porcului. În fermele comerciale, se impune intensificarea măsurilor de biosecuritate, conform Ord. 20/2018, și suplimentarea stocurilor de materiale și echipamente necesare în caz de intervenție în focar de boală.
Reprezentanții DSVSA Constanța subliniază că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, ceea ce va duce la pagube economice semnificative atât în sectorul industrial, cât și în cel gospodăresc.
