România inaugurează prima fermă de stridii pe țărmul Mării Negre
La un an de la înființarea primei ferme de stridii din Marea Neagră, au fost obținute primele rezultate promițătoare. Specialiștii au reușit să producă stridii de calitate superioară, fiecare având o greutate de peste 150 de grame. De asemenea, cererea pentru fructe de mare în restaurantele și cherhanalele de pe litoral este în continuă creștere, iar din anul următor românii vor putea găsi stridii din producția autohtonă în meniurile lor.
În prezent, restaurantele din România oferă doar stridii din import, prețul unui kilogram depășind 200 de lei. Victor Niță, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, a explicat că apa caldă a Mării Negre poate reprezenta o provocare pentru stridii, deoarece diverse organisme se pot aduna pe acestea, necesitând curățare pentru a avea un aspect comercial acceptabil. În general, stridiile cultivate în Marea Neagră sunt mai mici, dar mai curate.
Primele stridii aclimatizate în Marea Neagră au fost supuse analizelor de către cercetătorii români. Matei Datcu a menționat că România are acum o fermă autorizată de midii și stridii, iar activitățile de amplasare a cuștilor și de organizare a furnizorilor sunt în plină desfășurare. În primăvara următoare, se preconizează plantarea acestor stridii.
Suprafața totală adjudecată pentru dezvoltarea activităților economice și exploatarea ecosistemului marin este de 60,6 hectare din cele 166 de hectare disponibile, reprezentând 36,18%. De asemenea, biologul Victor Niță a menționat că stridiile cultivate sunt de tip japonez, acestea nefiind parte din fauna nativă a Mării Negre, ci fiind aduse special pentru acvacultură.
Managerii cherhanalelor au declarat că, până în prezent, au reușit să ofere clienților doar midii, dar din sezonul următor au promisiunea fermelor autorizate din România că vor comercializa și stridii.
