Cel mai talentat barista al României: „Ar fi fantastic ca echipa națională să ajungă la Mondial, doar pentru a savura cafeaua în Mexic”
Campion mondial la roasting și multiplu campion național la prepararea cafelei la filtru și la prăjit cafea, Alex Niculae este considerat cel mai bun barista din România. Cofondator al unui lanț de cafenele cu cinci locații în Capitală și administrator al uneia dintre cele mai importante prăjitorii de cafea din țară, Niculae își împărtășește pasiunea pentru cafea și sport.
„Am 12 ani de când m-am implicat în domeniul cafelei. Sincer, nu eram băutor de cafea înainte. Cred că beam o dată pe an, când zicea mama să bem o cafea împreună. Altfel nu puteam, mi se părea prea amară. Dragostea pentru cafea a venit pe drum, prin niște prieteni care se antrenau pentru o competiție de barista. Când am gustat o cafea de competiție, era dulce și un pic acidă, era total diferită față de ce știam eu despre o cafea,” povestește Niculae.
El recomandă cafeaua la filtru, având în vedere că a câștigat campionatul de preparat cafeaua la filtru de patru ori și campionatul de roasting de două ori. „Mie îmi place la filtru și prăjită mai light, ca să se simtă toate aromele,” adaugă el.
„Pregătirea e îndelungată, e multă muncă în spate, asta e chiar ca la sport. Trebuie să testezi multe soiuri, să încerci să le faci în diferite moduri, să repeți până îți ajunge cât mai bine în ceașcă. Pregătirea fizică cred că te ajută mental în profesia asta, pentru că noi stăm foarte mult în picioare,” explică barista. Niculae practică alergare, kickboxing și calisthenics.
El își amintește de momente speciale, cum ar fi când a pregătit cafea la Vârful Lespezi, în condiții extreme. „Bătea un vânt de congelai, abia stăteam cu burnerul ca să încălzim apa,” spune el. De asemenea, Niculae consideră că o cafea bună este benefică și pentru sportivi, preferând cafeaua la filtru în locul suplimentelor de cafeină.
„Fotbaliștilor echipei naționale le-aș recomanda o cafea la filtru, întotdeauna te face superfericit. Când ai ceva bun, îți schimbă tot vibe-ul ăla. În Mexic sunt producători buni, au cafele supermișto! Cred că merită să te califici la Mondial doar ca să bei cafea de la sursă,” afirmă Niculae, subliniind că Mexicul este un loc excelent pentru iubitorii de cafea.
„Am și prieteni în Mexic, dacă vreți, le zic, îi rezolv cu rezerva de cafea. Ei au cafele foarte mișto, Mexicul e supertare din punctul ăsta de vedere,” concluzionează el, visând la Mondialul din 2026, care va avea loc în SUA, Canada și Mexic.
