Povestea lui Petrișor Tănase: Cum securiștii te transformau în ospătar pentru a spiona conversațiile intime
Chef Petrișor Tănase a povestit, în cadrul emisiunii „În Fața Ta”, cum ofițerii Securității supravegheau restaurantele din București în anii ’80. El a explicat că, în calitate de ospătar, era obligat să servească mâncare și băuturi în farfurii și cești speciale care conțineau tehnică audio de supraveghere.
Tănase a subliniat că ieșirea la restaurant era un eveniment social important, oamenii îmbrăcându-se elegant înainte de a merge la masă. „Se știe clar că și în acea perioadă scriitorii, ziariștii erau prezenți la braserie, unde își consumau cafeaua și se delectau privind strada”, a afirmat el.
Conform lui Tănase, la Restaurantul Berlin din București, un securist era responsabil cu supravegherea străinilor care vizitau România. „Desigur, erau și scrumiere, și farfurii în care trebuia să pui mâncarea, să fie duse la masă corect. Sigur, scrumiere, farfurii, ceștile de cafea aveau microfoane”, a declarat el. De asemenea, a menționat că fiecare unitate de alimentație publică avea echipamente de acest tip, iar Securitatea le utiliza pentru a spiona clienții.
Tănase a explicat că securistul îi spunea: „Pune farfuria asta, dar trimite un ospătar pe care îl știi”, pentru a se asigura că fiecare ospătar știa raionul său. „La Hotelul București se întâmpla asta. Securistul dădea din geantă farfuriile sau ceașca de cafea, trebuia să ai tot, pentru că nu știai ce comandă respectivul client”, a adăugat el.
În plus, Tănase a precizat că legea obliga ospătarii să efectueze aceste acțiuni. „Nu puteai să refuzi, să spui domnule, eu nu duc scrumiera. Toți cei care lucram în sistemul de servire, în hotelărie, peste tot și în hoteluri se puneau microfoane”, a explicat el.
Detalii despre familia Ceaușescu
Petrișor Tănase a povestit și despre dieta familiei Ceaușescu, conform bucătarului Adam Vasile, care a fost șef de unitate. Tănase a afirmat că Nicolae Ceaușescu era diabetic și consuma în general sufleuri de legume, cu carne doar de două-trei ori pe săptămână. „Ei nu ieșeau la restaurant, Nicușor ieșea la restaurant, dar venea și Zoe, venea și cu soțul ei”, a adăugat el.
De asemenea, Tănase a menționat că Elena Ceaușescu „vopsea ouă de Paște, dar nu erau credincioși sau evlavioși”.
